Haptonomie richt zich op de relatie tussen gevoel, verstand en de manier hoe we daarmee omgaan.
Haptonomie gaat over hoe je omgaat met jezelf, met de ander en de relatie tussen jou en die ander.
Door de huidige prestatiegerichte en doelgericht maatschappij komt er veel van de buitenwereld op ons af. Denk aan sociale media, carrières en ook door de keuzevrijheid die er heerst. Voor veel mensen is het moeilijk om goed bij zichzelf te blijven en/of de 'juiste' keuzes te maken.
Het kan dan best lastig zijn om bij je eigen gevoel te blijven. We kunnen ons laten leiden door de verwachtingen van anderen, of door de hoge verwachtingen die we van ons zelf hebben, i.p.v. dat we luisteren naar ons eigen gevoel. De signalen die ons lichaam afgeeft worden nogal eens genegeerd of niet meer waargenomen. Het hoofd en lijf zijn niet meer verbonden. Grenzen worden overschreden en men raakt overbelast. Als deze situatie te lang duurt kan dit leiden tot allerlei klachten, van spanningsklachten, depressies of een burn-out tot het gevoel van verminderd zelfvertrouwen of het gewoon even niet meer weten hoe je verder moet.
Haptotherapie kan je helpen inzicht te krijgen in hoe je de balans tussen je gevoel en verstand weer terug kunt krijgen..
Wat doet een haptotherapeut?
Een haptotherapeut helpt je bij het (opnieuw) herkennen en erkennen van jouw eigen ware gevoel. In de therapie word je je bewust van je patronen en neigingen en van hoe jij in het leven staat. Hoe ga je met jezelf om en hoe doe je dat met anderen? Wat ervaar je daarbij in je lichaam. Je leert je bewust worden van je gevoel zodat je vervolgens kunt afwegen wat je alternatieven zijn.
Dit opnieuw leren voelen wordt letterlijk aan den lijve ondervonden via de aanraking en ervaringsgerichte oefeningen. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat je steeds een ontmoeting aangaat met de therapeut en in die ontmoeting word je een ervaring aangeboden waarin je jezelf gaat beleven. Je gaat voelen wat die ervaring met jou doet. Er wordt voelbaar gemaakt wat er lichamelijk en emotioneel bij je speelt.
Door de therapie word je steeds bewuster van je eigen gevoel. Je leert dit te betrekken in je leven en het biedt je de mogelijkheid om de keuzes te maken die bij je passen.
Het resultaat kan zijn dat je:
- je vitaler voelt
- je meer in balans voelt
- Zelfverzekerder bent.
- Lichamelijk klachten verminderen
- enz